Verlies van een dierbare

Het verlies van je geliefde dierbare doet pijn. Deze pijn is voelbaar in je hele lijf. Je houdt van degene van wie je afscheid moest nemen. Het is de pijn van de liefde die je intens in je hart voelt. Verdriet heeft te maken met houden van. Verdriet is de keerzijde van liefde.

Je ervaart gevoelens en gedachten als verdriet, angst, gemis, eenzaamheid, onzekerheid, boosheid, schuld of opluchting.  Het voelt zo onwezenlijk dat je dierbare er niet meer is. Misschien zit je ook vol vragen. Je leven is ineens veranderd. Gelukkig kun je dikwijls je gevoelens delen met je naasten en vind je steun bij elkaar. Vaak ook lukt het om aan te geven wat je nodig hebt van de ander.

Elk rouwproces is uniek

Je komt in een rouwproces waarvan je niet kan zeggen hoe dit voor jou verloopt. Rouw is een intense persoonlijke ervaring, elk rouwproces is uniek. Ieder zoekt hierin zijn eigen weg, op zoek naar wat hij daarin nodig heeft om het verlies te verweven in zijn leven.

Je rouwt met je hele lijf. Je ervaart het in je denken, in je doen, in je voelen en in je lichaam. Rouwen is zwaar en kan veel van je vragen. Je zoekt naar een nieuw evenwicht in je leven, naar de balans tussen verleden en toekomst.

Rouwen is afscheid nemen van je overleden dierbare, maar ook de verbinding behouden door je dierbare anders te leren vasthouden. Herinneringen krijgen een plek en je leert opnieuw genieten, zodat je weer een nieuw toekomstperspectief ervaart.

Soms echter blijft de verwarring bestaan. Het verlies en de pijn beheersen je totaal. Je ervaart onvoldoende steun uit je omgeving en vindt het moeilijk om met je naasten te delen. Het verlies kan invloed hebben op je relatie, je gezin en je werk. Ook kan een oud verlies ineens weer heftig opspelen. Dit kan je dagelijks functioneren belemmeren.

Dan kan deskundige en professionele hulp nodig zijn, voor jezelf, maar soms ook voor je partner en je gezinsleden.

Voel je welkom in mijn praktijk.

Werkvormen

Begeleiding kan in verschillende werkvormen. Lees meer over werkvormen.

Lianne Voncken

Begeleiding bij Rouw, Verlies en Trauma.

Neem vrijblijvend contact met me op of stuur een berichtje.

Bel: 0493 845 717
E-mail: info@liannevoncken.nl