Verlies van een dierbare

Het verlies van een dierbare doet pijn. Je ervaart gevoelens als verdriet, angst, gemis, eenzaamheid, onzekerheid en boosheid.  Het voelt zo onwezenlijk dat iemand er niet meer is. Misschien zit je ook vol vragen. Je leven is immers veranderd. Gelukkig kun je dikwijls je gevoelens delen met je naasten en vind je steun bij elkaar. Vaak ook lukt het om aan te geven wat je nodig hebt van de ander.

Elk rouwproces is uniek

Rouwen is afscheid nemen van je overleden dierbare en geliefde. Je komt in een rouwproces waarvan je niet kan zeggen hoe dit voor jou verloopt en hoelang het duurt. Elk rouwproces is uniek. Ieder zoekt hierin zijn eigen weg, op zoek naar wat hij daarin nodig heeft om het verlies een plek te geven in zijn leven. Je rouwt met je hele lijf. Je ervaart het in je denken, doen, voelen en in je lichaam.  Je zoekt naar een nieuw evenwicht in je leven.

Soms echter blijft de verwarring bestaan. Het verlies en de pijn beheersen je totaal, je ervaart onvoldoende steun uit je omgeving en vindt het moeilijk om met je naasten te delen. Maar ook een oud verlies kan ineens weer heftig opspelen.

Dan kan deskundige, professionele hulp nodig zijn. Niet alleen voor jezelf maar soms ook voor je partner en je gezinsleden. Verlies kan ook invloed hebben op je relatie en op het gezin.

Werkvormen

Begeleiding kan in verschillende werkvormen. Lees meer over werkvormen.

Lianne Voncken

Begeleiding bij Rouw, Verlies en Trauma.

Neem vrijblijvend contact met me op of stuur een berichtje.

Bel: 0493 845 717
E-mail: info@liannevoncken.nl