Persoonlijke archief kast

Bij de intake en begeleiding maak ik gebruik van de begrippen Persoonlijke Archief Kast (PAK) en Unfinished Business Syndroom (UBS).

PAK: Jouw verlieservaringen in een ladekast

Ieder mens krijgt gedurende het leven te maken met verlieservaringen. Deze verliezen kunnen goed of minder goed verwerkt worden. De Persoonlijke Archief Kast (PAK) is gebaseerd op het idee dat wij al onze verliezen opbergen in de afzonderlijke laatjes van onze persoonlijke verlieskast. Bij sommige mensen is het een rommeltje in hun verlieskast, er ligt te veel onverwerkt verlies. Dit kan zich uiten in klachten zoals een negatieve stemming, boosheid of andere lichamelijke of psychische klachten. Samen kunnen we onderzoeken hoe jouw verlieskast er uit ziet, wat er in de afzonderlijke laatjes ligt. Wij besteden aandacht aan jouw verlieservaringen, hoe jij er tot nu toe mee bent omgegaan en welke steun jij vanuit je omgeving ontvangt. Vervolgens gaan we ordenen en opruimen. Jij kunt zelf aangeven welk laatje jij het eerst wil opruimen. Deze aanpak geeft je rust en duidelijkheid en leidt tot vermindering van klachten.

UBS: Onaffe zaken uit het verleden

Actuele onbegrepen klachten kunnen het gevolg zijn van oud zeer, van onaffe zaken uit het verleden. Dit wordt ook wel het “Unfinished Business Syndroom” (UBS) genoemd. Denk hierbij niet alleen aan onverwerkte verlieservaringen, maar ook aan onverwerkte trauma’s, conflicten en negatieve levensperioden. Deze pijnlijke ervaringen uit het verleden kunnen leiden tot klachten in het hier en nu. Vergelijk het met een veenbrand, deze kan jarenlang smeulen en onverwacht opvlammen. Samen kunnen we aandacht geven aan het afronden van deze onaffe levenservaringen. Hierdoor kunnen we oud zeer omvormen tot een herinnering en zo nemen actuele lichamelijke klachten af. Door onaffe zaken uit het verleden aandacht te geven komt er rust in het hier en nu.

Lianne Voncken

Begeleiding bij Rouw, Verlies en Trauma.

Neem vrijblijvend contact met me op of stuur een berichtje.

Bel: 0493 845 717
E-mail: info@liannevoncken.nl