Focussen

25 mei 2013

In het voorjaar 2012 volgde ik de introductiecursus Focussen bij Drs René Maas te Hilversum. Van november 2012 tot en met april 2013 de verdiepingscursus Focussen. Voor mij een zeer waardevolle cursus, zowel persoonlijk als professioneel.

Focussen is luisteren naar de wijsheid van je eigen lichaam. Het is een proces dat je helpt erachter te komen wie je in wezen bent, wat je werkelijk voelt en wat je wilt. Meestal leidt dit tot opluchting, en tot fysieke ontspanning en positieve veranderingen in je leven. Het kan je helpen in verschillende situaties van bijvoorbeeld spanningen, angst, onzekerheid, onvrede met een situatie, het omgaan met een ziekte, of bij rouwverwerking.

Focussen is als methodiek en filosofie ontwikkeld door Eugene T. Gendlin, een Amerikaanse hoogleraar psychologie. Gendlin was een leerling van Carl Rogers (1902-1987) psychotherapeut in de VS en grondlegger van de cliëntgerichte therapie.

In het “beluisteren” bij Focussen gaat het er om het vermogen te ontwikkelen om aandachtiger, niet meer oordelend, meer accepterend en respectvol toegewend naar zichzelf te gaan luisteren. Gendlin heeft in zijn methode Focussen voortgebouwd op de basiscondities van Rogers.

Ik gebruik Focussen ook in mijn praktijk. Het is een is vorm van lichaamsgerichte therapie.

Meer informatie over focussen zie onder Werkwijze en www.renemaas.nl

Lianne Voncken

Begeleiding bij Rouw, Verlies en Trauma.

Neem vrijblijvend contact met me op of stuur een berichtje.

Bel: 0493 845 717
E-mail: info@liannevoncken.nl